torstai 3. maaliskuuta 2011

Tribal Fusion

Eli mistä on kysymys, ja miksi olen täysin koukussa?

Päätin aloittaa tanssiaiheisen blogin, kun nyt alan pitää kurssejakin. Tämän blogin tarkoitus on jakaa tietoa tribal fusionista, joka on vielä meilläpäin kohtalaisen tuntematon taiteenlaji, kerätä lajin harrastajia yhteen, tiedottaa kursseista ja kertoa omista tanssikokemuksistani ja kiinnostavista ilmiöistä aiheen ympärillä.

Mitä sitten on "Tribal Fusion"? Oma suppea määritelmäni lajista on jotakuinkin tällainen; Itämainen vatsatanssi on ikivanha taidemuoto, jossa pääpaino on feminiinisellä liikekielellä ja kehon isolaatioissa. Tällä hetkellä eri puolilla maailmaa vauhdikkaassa nosteessa oleva uusi tyylilaji nimeltä Tribal Fusion on kehittynyt Yhdysvalloissa ja sieltä levinnyt muihin maailmankolkkiin etunenässään genren supertähti Rachel Brice. 


Tribal Fusion pohjaa vahvasti klassiseen itämaiseen tanssiin, mutta siihen on noukittu vaikutteita mm. flamencosta, bollywoodista ja mustalaistansseista. Tähän sekoitukseen fuusioidaan vielä päälle modernia musiikkia ja nykyaikaisia katutanssityylejä, jolloin lopputuloksena on vapaamuotoista uutta folklorea, jossa jokainen voi luoda oman yksilöllisen tyylikudelmansa.


Itse löysin genren noin vuosi sitten, harrastettuani sitä ennen jo kahdeksan vuotta klassista itämaista tanssia. Olen aina rakastanut monenlaista tanssimista, ja itämainen tuntui tyylilajina minulle kaikkein omimmalta. Kuitenkaan en koskaan oikein tuntenut oloani kotoisaksi kimmeltävissä kirkkaan värisissä vatsatanssiasuissa, ja myös musiikin suhteen olin innostunut yhdistämään itämaisen tanssin liikekieleen jotain muutakin kuin arabialaista musiikkia. Sen lisäksi olen intohimoinen naamiais/roolileikki-ihminen ja kiinnostunut monenlaisista etnisistä vaatteista ja kehon koristelutavoista. Kun sitten törmäsin youtubessa Rachel Bricen videoihin, olin myyty, sillä sekunnilla! 
Brice itse on haastattelussa kertonut, että pyrkii puvustuksessaan siihen, että katsojalle tulee mielikuva tanssijattaresta joka on "from planet bellydance", ja se on kyllä aika osuva kuvaus hänen tyylistään. Palaan näihin tyyliasioihin tulevissa blogauksissa.


Sattumoisin opettajani Nonna Viemerö, jonka tiukassa mutta lempeässä ohjauksessa olin ollut sen kahdeksan vuotta, lopetti tanssinopetuksen juuri samoihin aikoihin, kun sukelsin tribal fusionin maailmaan. Yhtäkkiä olin orpo tanssijatar. 
Koitin ottaa selvää, josko suomesta löytyisi tribalin opetusta, mutta en löytänyt mitään sellaista, josta olisi ollut hyötyä jo pidempään tanssineelle. Tilailin sitten opetus dvd:itä suoraan Jenkeistä, ja sitten onnistuin saamaan monivuotisen tanssikaverini kanssa ilmaisen harjoitussalin, jossa aloimme tutustumaan uusiin oppeihin intohimoisella intensiteetillä, pari kertaa viikossa.
Kävin myös työpajassa kokeilemassa ATS:ää, eli American Tribal Styleä, joka on ryhmäimprovisaatiotanssi, josta tribal fusion on kehittynyt. Työpajan vetivät turkulaiset Elysiumin tytöt.


Pidettyäni sitten itse muutamia epävirallisia workshoppeja kypsyi lopulta ajatus varsinaisista kursseista, sillä kiinnostus genreen tuntuu olevan aika suurta, vaikka tyylilaji onkin vielä aivan marginaalissa. Kätevästi olen jo ennestään mukana Oivallus-nimisessä taideosuuskunnassa, jonka kautta voin virallisesti järjestää kursseja. Nyt ollaan sitten niin pitkällä, että ensimmäinen aloittelijoille suunnattu fuusiovatsatanssin peruskurssi alkaa ylihuomenna. 
Odotan innolla tapaamista uusien, lajista innostuneiden ihmisten kanssa, ja toivon, että voin jakaa rakkauteni tätä tanssin muotoa kohtaan mahdollisimman moniin sydämiin. Tulevaisuuteen olen suunnitellut jatkokursseja, ja salaa (?) toivon, että tästä siemenestä kasvaisi aktiivinen harrastajien piiri, ja mahdollisesti myös esiintyvä tribal fusion-ryhmä!
Tässä vielä inspiraatioksi yksi lempparini Brice-koreografioista, hulvaton mustalaistanssi vuodelta 2007.

3 kommenttia:

  1. Tiiätkö tästä koulusta tai niiden fuusio-opetus-tarjonnasta mitään: http://www.studioshamsina.fi/ ...? Utelias. :)

    VastaaPoista
  2. Kuulin tuosta juuri jokin aika sitten, mutta opettaja ei ole minulle tuttu. Näyttäisi olevan alkeistasoa ja alkeisjatkoa. Kannattaa varmaan käydä tsekkaamassa meininki :) Jos kuulen jotain, niin kirjoittelen siitä sitten vaikka tänne jotain. Itse kaipailen vähän edistyneempää opetusta, mutta onneksi pääsenkin ensi viikolla Tallinnaan tanssimaan Manca Pavlin kanssa!!! Jeii!!! (ihana jänskäpuristus masun pohjalla)

    VastaaPoista
  3. Tapasin Shamsinassa opettavan Annan Tallinnassa, ja näin siellä myös hänen esiintyvän. Vaikuttaa varsin pätevältä :)

    VastaaPoista