tiistai 22. toukokuuta 2012

Tallinnan itämaisen tanssin festivaali 2011, featuring Mira Betz

Marraskuussa meikämedusat pakkasivat laukkunsa matkustaakseen lahden yli Tallinnaan itämaisen tanssin festivaaleille. Tapahtumassa oli useita perinteisen itämaisen tyylin tähtiä esiintymässä ja opettamassa, mutta meidän mielenkiintomme kohdistui lähinnä amerikkalaiseen tribal fusion-tanssijattareen Mira Betziin. Miraan voi tutustua esimerkiksi täällä hänen kotisivuillaan.Mira ohjasi viikonlopun aikana neljä työpajaa, joista osa oli suunnattu kaikille tasoille ja osa ajatellen pidemmälle ehtineitä tanssijoita. Tunnit ja showt pidettiin kaikki samassa valtavassa kulttuurikeskuksessa, korkeissa koleissa saleissa. Ensimmäinen kaksituntinen työpaja oli perjantaina, ja siellä treenasimme lähinnä perustekniikkaa. Täältä mukaan tarttui mm. se ihanan haastava ranteenpyöritysharjoitus, jonka olen ottanut käyttöön omillekin tunneille. Suomesta kursseille oli tullut myös Elysiumin Amanda Nousiainen, jonka oman blogauksen viikonlopusta voi lukea täältä. Tuntien jälkeen lähdimme Mintin kanssa seikkailemaan Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja päädyimme syömään keskiaikaista ruokaa ja juomaan hunajaolutta "Olde Hansaan". Vaikka tuntui aluksi hämmentävältä saada palvelua suomen kielellä, paikka osoittautui oikein viihtyisäksi ja ruoka luvatun rustiikkiseksi. Suosittelen kyllä Tallinnan kävijöille, henkilökuntakin on pukeutunut ajan hengen mukaisesti pellavamekkoihin ja hennin-päähineisiin.

Yövyimme tanssistudio Müstikalla, ja sinne saapuivat myös Amanda ja pääkaupunkiseudulla itämaista tanssia opettava Saara Lehto. Saara oli tanssinut illalla festivaalin yhteydessä järjestetyssä kilpailussa ja vienyt voiton! Harmittelimme tietysti, ettemme olleet jääneet katsomaan kilpailua, mutta onneksi Saaran voittonumero löytyy myös youtubesta.


Lauantaina Miralla oli kaksi työpajaa, jotka molemmat syventyivät esiintymiseen ja improvisaatioon. Kävelimme ja tanssimme ympäri salia tempoa vaihdellen, esitimme tanssien soittimia ja teimme teatteri-improa puheella ja ilman. Muistan ikuisesti miten tungin harjoituksessa kuvitteellista "maximum sausagea" Miran kurkkuun samalla kun yritimme olla kikattamatta hysteerisesti. Muutamaa tuntia myöhemmin tämä muistui mieleeni katsoessani Miran viehkeää ja tulista tanssia gaalan lavalla ja aiheutti keveitä hörähdyksiä. Opettajana Mira on paitsi kokenut myös todella viihdyttävä, varsin sanavalmis ja huumorintajuinen nainen. Hän sai ujommatkin osallistujat avautumaan leikin pyörteisiin, jonka jälkeen sama energia tuotiin tanssiharjoitukseen. Hän kertoi paljon tarinoita kokemuksistaan ravintolatanssijana ja muista erilaisista tilanteista joissa voi päätyä esiintymään.

Mie ja Mirkku

 Jouduin lähtemään myöhemmästä työpajasta hiukan etuajassa, sillä esiinnyin itse tapahtuman "open stagessa" ala-aulassa. Esiinnyin viimeisenä ennen varsinaisen gaalan alkamista viereisessä teatterisalissa, joten paikalle oli ehtinyt kertyä varsin kiitettävästi yleisöä. Tanssin oman koreografiani Värttinän "Lumotar"-kappaleeseen.

Numero lähti liikkeelle pienellä kommelluksella, kun dj laittoi vahingossa väärän biisin soimaan, mutta se oikeastaan vain laukaisi jännityksen. Apuna oli toki myös juuri alle tehdyt työpajat, joissa oli työstetty juurikin esiintymistaitoa. Sain ilokseni raikuvat aplodit, ja moni tuli kiittelemään kappalevalintaa ja "supertantsua". Nähtyäni klipin esityksestäni jälkeen päin aloitin kyllä systemaattiset käsitreenit, sen verran tuskanhikeä kihosi otsalle nähtyäni miten väljiksi käteni olivat muuttuneet treenattuani pitkään enimmäkseen peilittömässä tilassa. Poissa silmistä, poissa mielestä, näköjään...onneksi tilanne on korjaantunut, ja tällä hetkellä saan treenata peilisalissa useita kertoja viikossa!
Open stagen loputtua ihmiset virtasivat penkkiriveille teatterin puolelle, ja varsinainen itämaisen tanssin gaala alkoi. Tribalia gaalassa edustivat Mira Betz, Aisha (Berit Vill) ja Yahna (Jaana Hansman) sekä Jaanan oppilasryhmä Müstikalta. 


tanssijattaria lavalla gaalan lopuksi, vasemmalla Yahna.


Rouhea Mira Betz
Mira oli luonnollisestikin lumoava. Ja huomion vei myös hänen pyöristynyt vatsansa, jonka ympärillä kuiskuteltiin spekulaatioita raskaudesta. Epäilykset osoittautuivat myöhemmin oikeiksi, Miran pieni poika syntyi aiemmin tässä kuussa. Suuret onnittelut!
Tallinnan esitys ei löydy youtubesta, mutta laitan tähän sen sijaan Miran esityksen "Massive Spectacular":sta.Videolla nähtävän setin viimeinen biisi tuli tutuksi meille sunnuntain viimeisessä workshopissa, jossa Mira opetti meille tämän koreon. Mutta sitä ennen lähdimme vielä illastamaan muutamien gaalan starojen kanssa. Sillä illallisella kuulin paljon vatsatanssistooreja eri puolilta maailmaa. 

Mira, Luna & Yahna. Jotain eeviliä tässä kuvassa on.
Glamoröösin illan päätteeksi kömmimme taas Müstikalla makuupusseihin päästä varpaisiin tanssintäyteisinä.

Sunnuntaina tosiaan drillasimme vielä läpi parituntisen koreoharjoituksen, jonka jälkeen jouduimme hyvästelemään Miran ja muut tanssijat ja kipittämään lauttaan matkalle kohti Helsinkiä. 

fanikuva.

Miran uusista kuulumisista lapsen saamisen lisäksi pitää vielä mainita Beats Antiquen uusi video "Cat skillz". Mira esiintyy siinä muutamien muiden upeiden tanssijoiden kanssa. Videon tanssijoista vain Zoe Jakes kuuluu varsinaiseen bändiin, mutta heidän keikoillaan on usein feattaamassa muitakin tribalin huippunimiä. Toivoisin, että Beats Antique toisi villin livemeninikinsä myös Suomeen, tai edes johonkin Eurooppaan, niin että spektakulaarin pääsisi näkemään omin silmin. Suositan juutubettamaan bändin livevideoita, pirskeet näyttävät järjestään olevan katossa. Laitan tähän loppuun vielä sen edellämainitun uuden videon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti