tiistai 21. toukokuuta 2013

April Rose Tallinnassa, maaliskuu 2013

Etelänaapuri kutsui taas tanssivierailulle 8.-10.3, kun ihana Jaana Hansman järjesti upean ja monipuolisen April Rosen opettamaan ja esiintymään Tallinnaan. Meitä lähti matkaan varsin iso porukka, minun oppilaistani jopa 7 päätti pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä Viron ekskursiolle.


April Rose on Austinissa Texasissa asusteleva tribal fusion-tanssijatar, joka on tanssinut itämaisia tansseja jo 13-vuotiaasta asti, aloittanut Amy Sigilin Unmatassa jo 16-vuotiaana ja tanssii tällä hetkellä kansainvälisillä kiertueilla bellydance superstarsin esiintyjäkaartissa. Hän on valmistunut UCLA:sta kandidaatiksi (BA) tanssissa ja maisteriksi kulttuurissa ja performanssissa. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on siis huomattavan laaja tietopohja ja analyyttinen näkemys tanssista sekä valtavasti esiintymiskokemusta. April tuli minulle tutuksi syksyllä 2011, kun video hänen intiafuusio-koreografiastaan Splitin festivaalien lavalta levisi eurooppalaisten tribal fusion-tanssijoiden facebook-seinillä sydänrivien ja ihastuksenhuokausten saattelemina. Ja upea esitys se kyllä onkin, tässä olkaa hyvät;


Koska minut oli kutsuttu seurueineni syömään Jaanan ja Aprilin sekä muutamien muiden tanssijoiden kanssa perjantaina ennen varsinaisen tapahtuman alkua, kipitin jotakuinkin suoraan lautalta ravintola Peppersackiin vanhaan kaupunkiin. Jutustelun ja ruokailun lomassa saimme nauttia miekkailunäytöksestä sekä vatsatanssista. Yllättäen tanssija olikin tuttu Müstikan tanssija Maris Abe, joka oli vähintään yhtä yllättynyt tullessaan tanssimaan ja nähdessään meidät yleisönä. Ruuan päätteeksi menimme yhdessä vielä jälkiruualle Pierresiin, samaan chocolateriaan missä kävimme herkuttelemassa myös vuosi sitten Samantha Emanuelin ollessa vierailevana opettajana. Inkivääri-appelsiinikaakao osoittautui jälleen kerran suureksi menestykseksi!

Maris tanssii.
Lauantai-aamuna aloitimme kymmeneltä työpajan otsikolla "full-bodied movement". Opimme kombon, jota työstimme raskaan dubstepin tahdissa. Ja kun pääsi näkemään Aprilin kehotyöskentelyä läheltä, niin hän mitä suurimmassa määrin sopii otsikkoon. Päivän toinen workshop olikin sitten koreografian tekemisen oppitunti, ja sen sisältö oli enemmän luento- kuin liikuntapitoinen. April jakoi heti aluksi kaikille monistenivaskan täynnä arvokasta tietoa ja analyyttistä otetta tanssinumeron rakentamiseen. Esimerkkinä hän käytti aiemmin tekemäänsä koreografiaa "caged bird", ja avatessaan pikkuhiljaa tanssin taustana ollutta prosessia antoi varmasti jokaiselle paljon ajattelemisen aihetta omaan työskentelyyn. Havainnollistavat näytteet helpottivat myös teoreettisen tiedon omaksumista. Tässä video mainitusta koreografiasta;April Rose käyttää mottonaan lausetta "dance thoughtfully, dance playfully" ja hänessä on omienkin sanojensa mukaan tarinankertojan vikaa. Tosin tällä hetkellä hän pyrkii kertomansa mukaan omassa työssään vähentämään tarinankerrontaa ja painottavan enemmän läsnäolevaan liikkeeseen, mm. tekemällä enemmän improvisoituja numeroita. Myöhemmässä keskustelussa hän kertoi ihailevansa suuresti hyviä improvisoijia, kuten Rachel Briceä ja Zoe Jakesia, jotka tekevät suuren osan lavaesiintymisistään improvisaationa.
Kiittelin Aprilia jälkikäteen erityisesti tästä koreografiakurssista, vaikka monet esitellyt työvälineet olivat jo tuttuja ja intuitiivisesti käytössä, oli niiden läpikäyminen analyyttisesti erittäin antoisaa, ja tietysti myös monia ihan uusia vinkkejä kertyi työkalulaatikkoon. 

Illalla oli show, "Infusion Tallinn" Tallink City Hotelin kellariklubilla. Oma numeroni oli tällä kertaa osittain improvisoitu soolo kiertolaishengessä. Esiintyminen tuntui hyvältä ja tunnelma klubilla sekä takahuoneessa oli katossa. Illan aikana lavalla nähtiin toinen toistaan upeampia esityksiä ja tanssijoita ainakin Virosta, Suomesta, Ruotsista, Venäjältä sekä Latviasta ja tietenkin April Rose Yhdysvalloista. Seuraavassa linkissä videomateriaalia Aprilin improvisoidusta esityksestä (upotus ei tässä videossa toiminut). http://www.youtube.com/watch?v=djgvL-lxMaw&list=PLF170567C3562E1CD

loppukumarrukset

Leidit lavalla, April Rose ja allekirjoittanut. Kuvaaja ei tiedossa.

Leidit lavan takana, minä, April ja Gita. 
Shown jälkeen vetäydyimme Aprilin ja ruotsalaisten tanssijoiden kanssa läheiseen kuubalaiseen baariin syömään ja höpöttelemään kaikesta maan ja taivaan väliltä. Saimme myös pari sitkeää ihailijaa, jotka kävivät pöydässämme jututtamassa kertoen mm. olevansa päissään. Myöhemmin tarjoilija toi meille ("minua pyydettiin olemaan kertomatta keneltä tämä on mutta se on noilta tyypeiltä tuolla") mystisen ruokaliinaan kirjoitetun viestin, johon oli tuherrettu nuoli ja teksti "fire alarm".
Lauantain päätös oli "Bohemian Rhapsody" hoilattuna öisellä Tallinnan kadulla ruotsalaisneitojen kanssa.

Gita, April, Golnosh ja Pernilla 
Sunnuntaina aloitimme intialaisella fuusiolla. April, jonka tanssipaletti on kadehdittavan laaja, aloitti tunnin opettamalla muutaman perusliikkeen khalbeliaa, odissia ja kathakia, ja siitä jatkettiin pätkään hänen intiafuusio-koreografiaansa, sitä samaista joka löytyy tuolta ensimmäisestä videolinkistä. Saatan toistaa itseäni sanoessani, että se koreografia on aivan ihastuttava, ja sen opettelu suuri nautinto. Seuraavassa työpajassa siirryttiinkin sitten ihan tunnelmasta toiseen, teemalla "Dancefloor battle, hip hop vs. bellydance". Hallitun elegantista intialaisesta tanssista maadoittavaan ja persoonallisuutta korostavaan hiphoppiin, melkoinen tyylinvaihdos. Lämmittelevän jamittelun päälle kaivoimme käyttöön edellisen päivän ensimmäisen työpajan kombon, ja jatkoimme siitä pidemmän koreografian. Kappale oli sen verran nopea, ja liikesarjat sen verran monimutkaisia, että ihan täyteen nopeuteen ei taidettu tuntien aikana päästä, mutta hiki tuli ja monta uutta muuvia takataskuun. Aprilin hypnoottista liikehdintää voisi kyllä seurata tuntitolkulla koska vain.

Viikonloppuintensiivin väsyneet mutta onnelliset osaanottajat. Kuva Michael Linnas.
Viikonloppu pääteltiin porukalla sushiravintolassa, ja sitten olikin jo aika suunnata kohti satamaa. Onneksi lähdön haikeutta oli lieventämässä tämä herttainen saattajajoukko, vilkutellen nenäliinojaan viime hetkille saakka <3

Hei hei! April, Mari, Gita, Pernilla ja Golnosh. Miss you!
Suuret kiitokset Jaana Hansmanille, joka järjesti jälleen kerran mahtavan viikonlopun ja ykkösluokan shown! Tulevia odotellen! Ei näitä voi mitenkään jättää väliin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti